Kelionėse man įdomiausia yra viskas, kas susiję su maistu. Spalvingi ir kvapnūs rytietiški turgūs Turkijoje ar Izraelyje man yra kur kas įdomesnė pramoga nei koks nors muziejus. Man patinka liesti, ragauti ir užuosti, o tai daryti muziejuose juk dažniausiai draudžiama. Sugalvojus, kad noriu kažkur keliauti, pirmiausiai domiuosi ne turistų mylimiausiomis lankytinomis vietomis, bet ieškau unikalių vietų ir pramogų susijusių su skoniais ir kvapais.

Net ir drastiškai pakeitus mitybą, kelionių įpročiai nepasikeitė, nes kiekviena šalis tikrai kažką skanaus gamina ir iš augalų. Labai tikiuosi, kad kada nors likimas mane nublokš ir į pietryčių Aziją, kurioje augaliniai patiekalai yra tradicinės virtuvės labai svarbi dalis. O norint labiau įsijausti į svajones apie tolimas keliones, visai naudinga yra pasigaminti šį tą egzotiško, spalvoto ir šildančio. Gal tada ir sniegas greičiau ištirps? 🙂 

Šįkart labai greitos ir paprastos vakarienės idėja – pad thai su tofu gabaliukais 

 

vegan pad thai su tofu

 

Gaminimo trukmė: apie 20-30 min.

Reikalinga įranga: keptuvė (idealiausia – wok keptuvė, bet man puikiai tiko ir paprasta) ir puodas

Reikalingi produktai (3 porcijoms): 

  • 200 g. ryžių makaronų
  • 150 g. kieto tofu (puikiai tinka ir tas pigus Sojalitos)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 raudonoji paprika
  • 1 morka
  • Sojos padažas (apie 4 šaukštai)
  • 2 šaukštai žemės riešutų sviesto (naudokite natūralų be cukraus ar kitų saldiklių)
  • 1 šaukštas agavų sirupo (malonus priedas, tačiau nebūtina, tiktų ir puse šaukšto rudojo cukraus)
  • 1 arbatinis šaukštelis trintų paprikų (jei norite autentiškiau, naudokite aštrų padažą srirachą, tačiau aš naudoju tiesiog paprastą trintų aitriųjų paprikų pastą. Beje aštrumo mėgėjai kiekį gali dvigubinti)
  • Žalioji citrina (tikrai nebūtina, bet man labai patinka prieš valgant išsispausti ant šio patiekalo jos sulčių)
  • Šiek tiek aliejaus (tinkamo kepimui, pvz. nerafinuoto rapsų)
  • Papuošimui sezamo sėklos, petražolės ar kalendra, taip pat tinka smulkinti pakepinti žemės riešutai (būtina tik tada, kai norisi šventiškos vakarienės).

Su daržovėmis ir jų kiekiu galite improvizuoti pagal savo šaldytuvo turinį. Puikiai tiks ir smulkiai supjaustyti brokoliai, šparaginės pupelės ar dar kas nors, ką labai mėgstate. Jeigu norite daugiau egzotikos galite išbandyti konservuotus bambuko ūglius ar mung pupelių daigus.

Pagrindinė šio recepto formulė daržovės +  ryžių makaronai + naminis pad thai padažas 

Gaminimo procesas:

  1. Pasiruošiame makaronus: juos sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome iki 10 minučių uždengus. Visai naudinga juos kartais ir pamaišyti, kad nebūtų tokie sulipę. Prieš nupilant galite paragauti, ar makaronai jau tinkami valgyti. Tada jau galima nupilti vandenį ir praskalauti makaronus su šaltu vandeniu.
  2. Susimaišome naminį pad thai padažą: į dubenėlį įdedame du šaukštus žemės riešutų sviesto, šaukštelį trintų aitriųjų paprikų, tris šauktus sojos padažo, šaukštą agavų sirupo ir šiek tiek vandens (tiek, kad padažas būtų skystas) ir viską gerai išmaišome.
  3. Smulkiai supjaustome svogūną ir kitas daržoves. Kuo smulkiau, tuo geriau. Kubeliais supjaustome tofu.
  4. Įpilame į keptuvę šiek tiek aliejaus, sudedame tofu kubelius ir šiek tiek apšlakstome sojos padažu. Pakepiname, kol kubeliai gražiai apskrunda. Apskrudusį tofu išimame iš keptuvės ir sudedame į atskirą indelį ar dar kur nors.
  5. Šiek tiek pakepiname svogūną, tada sudedame smulkiai supjaustytas daržoves ir apkepiname pagal savo skonį. Jeigu keptuvėje trūksta drėgmės ir daržovės pradeda prideginėti, galima įpilti šiek tiek vandens.
  6. Kai jau daržovės yra jūsų norimo minkštumo, į keptuvę sumetame makaronus ir juos apipilame pasigamintu padažu. Viską gerai išmaišome ir paliekame dar kelias minutes skoniams susidraugauti.
  7. Patiekiame ant viršaus uždėję tofu kubelių ir žaliosios citrinos riekelę, apibarstę sezamais, žalumynais ar kuo tik širdis geidžia.
  8. Valgome mėgaudamiesi gyvenimu ir stebėdamiesi, kad taip paprasta yra pasigaminti kažką egzotiško ir labai skanaus!