Turbūt ne kartą girdėjote, o gal ir patys mėgstate sakyti, kad Valentino diena yra banali šventė, juk mylėti žmones reikia visus metus? Galbūt ir neverta sureikšminti šios šventės, tačiau tikiu, kad tikrai yra tokių žmonių, kuriems ji labai reikalinga. Gal jie tik tokiomis progomis sugeba ištrūkti iš buitinės rutinos, dovanoti vienas kitam gėles ir skaniausius pyragus? Dar viena proga stipriau apkabinti tikrai niekam nepakenks. Tik visada reikia prisiminti, kad brangios dovanos nublanksta prieš paprastumą, skirtą laiką rankų darbo dovanai ar tiesiog pokalbį prie arbatos puodelio. Šiai ir visoms kitoms 364 metų meilės dienoms siūlau pasigaminti itin paprastą, bet prabangiai atrodantį desertą, kuris ypač patiks kokosų mylėtojams! 

 

Kokosinė veganiška panna cotta

 

 

Gaminimo trukmė: 10 min + apie 2 val. laukimas, kol sustings

Reikalinga įranga: puodas, 2 stiklinės (taurės) ar nedideli indeliai

Reikalingi produktai (2 porcijoms): 

  • 1 skardinė riebaus kokosų pieno (skardinės viršuje turėtų būti riebioji dalis, kurią būtų galima iškabinti su šaukštu, o dugne – skystis, kurį taip pat panaudokite)
  • 1 arbatinis šaukštelis agar agaro (tai augalinės kilmės „želatina“ iš jūros dumblių, jo galite rasti Rimi, didžiosiose Maximose, girdėjau, kad galima rasti ir IKI prie prekių konditerijai, tačiau lengviausia rasti ekologiškų prekių parduotuvėse pvz. Livinn, Bioteka, Biosala)
  • 3 šaukštai citrinos sulčių (nebūtina);
  • 2 šaukštai klevų arba agavų sirupo (galite naudoti ir cukrų, jo reiks mažiau, apie 1-1.5 šaukšto pagal norimą saldumą).
  • sauja šaldytų aviečių ar braškių (juk meilės diena ir reikia raudonos spalvos!)

 

Gaminimo procesas:

  1. Į puodą supilame kokosų pieną, jį pakaitiname ant mažos ugnies, kol jis taps vientisa mase, t.y. ištirps riebioji dalis.
  2. Pilame klevų sirupą, citrinos sultis ir maišydami suberiame agar agaro miltelius. Maišome, kol jie ištirpsta ir masė yra arti užvirimo (galima trumpam pabaigoje palaikyti užvirus). Man visa tai užtruko apie 10 min. (nuo kokosų pieno supylimo pradžios).
  3. Supilame skystį į dvi stiklines (taures) ar indelius. Laukiame, kol pravės ir dedame porai valandų į šaldytuvą.
  4. Galite valgyti tiesiai iš stiklinių/taurių, ar išimti apipjausčius kraštus peiliu ir patiekti ant lėkštės. Papuošimui ir pagardinimui rekomenduoju naudoti raudonas uogas. Aš naudojau šaldytas avietes, kurias puode maišydama šiek tiek pakaitinau, kol jos virto tokia gražia „uogiene“.

Valgyti dviese dalinantis viena porcija arba švęsti šią dieną su pačiu svarbiausiu žmogumi gyvenime – su savimi (tada jau nereik su niekuo dalintis ir galima drąsiai suvalgyti dvi porcijas)! Mylėkite vieni kitus, o svarbiausia šią dieną prisiminkite, kad pirmiausia reikia mylėti SAVE ♥

 

Kokosinė veganiška panna cotta