1. Blynai yra namai… sekmadienio rytai… močiutės ir mamos meilė…  pusryčiai lovoje… nerūpestingos dienos…

Mes vis ieškome sveikesnių blynų receptų, nes lengviau yra ieškoti nei tiesiog atsisakyti visko, kas slepiasi po šiuo žodžiu. Tai patiekalas, kuris turi begalybę variantų ir niekada neatsibosta. Kiekviena šeimininkė (o kartais ir šeimininkas) turi savą blynų receptą. Mano močiutė kepdavo nuostabiausius blynus su obuoliais, o mama – mažus apvalius blynelius su vyšnių uogiene, kuriuos jau baigia išstumti moliūginiai blynai. Netgi tėtis turi savuosius firminius blynus – bulvinius.

Tada susimąstai, o kokie gi bus mano blynai? Jau pradėjau savųjų blynų paieškas… Galbūt štai šitie šokoladiniai blynai su tekančiu riešutų sviesto padažu pasirinks mane? Išsikepęs šių blynų supranti, kad laimei reikia tik 4 augalinių ingredientų ir 10-15 minučių, na o jeigu nori viso laimės maišo, tai kraustai spintelę ir ieškai žemės riešutų sviesto ir klevų sirupo!

O kokie gi jūsų blynai?

Šokoladiniai blynai su riešutų sviesto padažu

 

Gaminimo trukmė: 10-15 min.

Reikalinga įranga: blenderis (nebūtina, jeigu naudosite ne avižas, o įprastus miltus) ir keptuvė

Reikalingi produktai (2 porcijoms): 

Blynams:

  • 1 stiklinė avižų arba miltų (pvz. speltos ar avižinių), jei neturite blenderio, kuris sumaltų avižas;
  • 1 gerai prinokęs bananas (kuo daugiau juodų taškelių, tuo geriau);
  • 1 stiklinė augalinio pieno (migdolų, avižų, ryžių ir pan., šiam receptui labiausiai tinka saldesnis pienas, tačiau saldumo dažnai užtenka ir iš banano ar klevų sirupo);
  • 2 šaukštai geros kakavos;
  • aliejaus kepimui (aš naudoju nerafinuotą rapsų aliejų, tačiau, jeigu turite nepridegančią keptuvę, riebalų galite ir nenaudoti, taip pat tinka ir kokosų aliejus).

Padažui:

  • 3 šaukštai riešutų sviesto (būtų gerai, jeigu naudotumėte geros sudėties sviestą pagamintą tik iš riešutų arba tik su pridėtine druska, bet be kitų papildomų priedų, na arba galite pasigaminti jį namie: naminio žemės riešutų sviesto receptas);
  • šiek tiek vandens;
  • klevų sirupas (nebūtina, bet gelbėja tada, kai tešla gaunasi nepakankamai saldi, na ir šiaip juk taip skanu!);

Gaminimo procesas:

  1. Į blenderį supilame avižas, kakavą, augalinį pieną ir sudedame bananą. Viską gerai sumalame ir paragaujame, ar netrūksta saldumo. Jei visgi trūksta, galite įpilti klevų sirupo ar įdėti šiek tiek cukraus, tačiau klevų sirupą aš dažniausiai pilu tik ant pačių blynų kalnelio). Jeigu blenderio neturite, pasiimkite dubenį, jame gerai sutrinkite bananą šakute, suberkite miltus ir kakavą, supilkite augalinį pieną ir viską gerai išmaišykite.
  2. Pilame po truputį tešlos į keptuvę (su įkaitintu aliejumi arba be jo). Geriausia pilti į vieną tašką storesniu sluoksniu, nes tešla pakankamai skysta, todėl geriau supilti mažesnius ir storesnius blynelius, nei paskleisti tešlą per visą keptuvę. Taip supylus kiek telpa keptuvėje tešlos skrituliukų, kepame juos kelias minutes ir apvertus dar kelias minutes pakepame kitą pusę. Prieš kepant naują partiją blynelių, į keptuvę įpilame dar šiek tiek aliejaus.
  3. Kai jau nebelieka tešlos, pasigaminame riešutų sviesto padažą: į nedidelį indelį dedame riešutų sviesto, dedame po kelis šaukštus vandens ir maišome vis pridėdami vandens, kol masė pasidaro norimo skystumo. Klevų sirupą galite piltį į šį padažą arba tiesiai ant blynų kalnelio.
  4. Sudedame blynus į kalnelį, užpilame padažų ir godžiai valgome!

Skanių sekmadieninių* pusryčių, pietų ar vakarienės!

*P.S. Sekmadieninius pusryčius galite valgyti ir pirmadieniais, antradieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais!