Šventės praėjo, atėjo daug žadantys Nauji metai, tačiau dar liko šiek tiek skonių iš praeitų metų, su kuriais labai noriu pasidalinti. Šie skoniai bus šiek tiek kitokie, nes tai ne tik maistas, bet ir istorija. Turbūt kiekvienas iš mūsų turime tam tikrų patiekalų, kurie kelia nostalgiją, atgaivina prisiminimus ar akimirksniu sugrąžina į vaikystę. Man tai virtinukai su grybais. Tai patiekalas, kurį valgome tik vieną kartą per metus, per mūsų šeimai svarbiausią metų šventę – Kūčias. Tradiciškai šią dieną nieko nevalgome iki pat vakarienės, todėl visi ant stalo padėti patiekalai tampa dar skanesni, tačiau virtinukai su grybais įprastai būdavo laukiamiausias, nes tik močiutei pabaigus jį ruošti prasidėdavo mūsų šventinė vakarienė. Tiesa, šiais metais buvo kitaip, ir šią užduotį perėmėme mes su mama. Taip eilinis buities darbas netikėtai virto į nepaprastai jaukų pasibuvimą kartu su mama, beveik ritualą. Didžiąją dalį proceso stebėjo fotoaparato objektyvas, kuris privertė pamiršti Kūčių pasiruošimui būdingą skubėjimą ir miltai su vandeniu tapo stebuklingais! 

O koks jūsų mėgstamiausias istoriją pasakojantis patiekalas? O gal turite gražių šeimos tradicijų, kuriomis didžiuojatės ir visai nesupyktumėte, jeigu jas perimtų ir kitos šeimos? 

 

 

virtinukai su grybais

virtinukai su grybais

 

Gaminimo trukmė: apie 1 val. ir daugiau (kartais norisi neskubėti ir mėgautis procesu)

Reikalinga įranga: jei naudosite džiovintus grybus, būtų gerai turėti mėsmalę (na arba maisto smulkintuvą). Taip pat reikalingas kočėlas (arba butelys), puodas virimui ir kiti visų turimi virtuvės rakandai.

Reikalingi produktai (4-5 porcijoms): 

  • 2,5 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 stiklinė vandens
  • žiupsnelis druskos
  • 2 saujos džiovintų miško grybų
  • 200 g. pievagrybių
  • 2 svogūnai
  • aliejus kepimui

*Šis receptas puikiai pritaikomas ne tik per Kūčias, todėl kitomis progomis galima vienoj grybų dėti mėlynes ir gaminti šaltanosius, arba vyšnias ir gaminti ukrainietišką versiją (tinka ir šaldytos uogos). Tada papildomai prireiks ir cukraus ar kito saldiklio uogoms pasaldinti.

virtinukai su grybais

virtinukai su grybais

virtinukai su grybais

Gaminimo procesas:

  1. Pirmiausia pasidarome virtinukų įdarą. Miško grybus reiktų išmirkyti šaltam vandeny (bent kelias valandas, o geriausia per naktį), o po to juos pavirti dar 15 min. vandenyje su šiek tiek druskos. Pievagrybius supjaustyti ir pakepinti keptuvėje užbarsčius šiek tiek druskos ir juodųjų maltų pipirų. Galiausiai sumaišyti išvirtus džiovintus grybus su pakepintais pievagrybiais ir viską sumalti mėsmale ar maisto smulkintuvu. Atskirai pakepiname du smulkiai supjaustytus svogūnus.
  2. Sumaišome sumaltus grybus (džiovintus ir pievagrybius) su puse turimo kiekio keptų svogūnų (likusią dalį panaudosime pačioje pabaigoje pagardinimui ir papuošimui).
  3. Pasiruošę įdarą jau galime užmaišyti tešlą: į didelį indą (dubenį) pilame vandenį, jame ištirpiname druską, ir tada jau dedame miltus. Juos sumaišome su vandeniu ir pradedame minkyti tešlą. Jeigu trūksta miltų ir tešla limpa pridedame miltų, kol tešla pasidarys ausies spenelio minkštumo:).
  4. Tešlos kamuolį suviniojame į švarų rankšluostį arba maistinę plėvelę ir paliekame 10 min. „pailsėti“.
  5. Beriame ant stalo miltų ir iškočiojame tešlą (plonumas matosi nuotraukose). Su stiklinę ar puodeliu išpjauname tešloje apskritimus.
  6. Į išpjautus apskritimus dedame įdarą ir gražiai užlankstome (nesijaudinkite, jeigu nepavyks užlankstyti taip, kaip nuotraukose, nes ir man gaunasi kitaip nei mamai!)
  7. Verdame virtinukus kol jie iškyla + dar 5 minutes.
  8. Patiekiame kartu su keptais svogūnais.

Valgome kartu su savo mylimiausiais ir džiaugiamės, kad jie šalia♥

virtinukai su grybais