Gražiausios metų šventės jau visai čia pat, tačiau dar ne vėlu į šventinį meniu įtraukti nesudėtingų patiekalų. Jeigu sukate galvą, kaip pagaminti tuos 12 Kūčių patiekalų ir kaip juos po to suvalgyti, siūlau nepersistengti ir bent vieną patiekalą pakeisti gėrimu! Jei nemėgstate kisieliaus ar aguonų pieno (aš tik vakar jį pirmą kartą išdrįsau paragauti, ir man visai patiko!), galite šiuos tradicinius gėrimus iškeisti į kalėdinį gėrimą (kurio antras vardas galėtų būti ir kompotas) kvepiantį cinamonu ir gvazdikėliai! Jeigu vis dėlto nenorite laužyti tradicijų, šį gėrimą pasigaminkite Kalėdoms, kada jau lieka mažiau jėgų daug laiko suktis virtuvėje, tačiau vis tiek norisi kažko šventiško. Aišku toks kalėdinis kompotas gali būti geriamas visus metus, ypač jeigu jūs kaip ir aš labai mėgstate viską, kas turi savyje Kalėdomis kvepiančių prieskonių! 

 

Kalėdinis gėrimas

 

Gaminimo trukmė: 40 min.

Reikalinga įranga: puodas (jeigu vaišinsite svečius, rinkitės kuo didesnį puodą)

Reikalingi produktai (3 litrų puodui): 

  • 2 apelsinai
  • 200 g. spanguolių
  • 3 obuoliai
  • 2 cinamono lazdelė
  • 2 šaukštai gvazdikėlių
  • 2 kardamono ankštys (tinka ir maltas kardamonas, bet galima išvis nedėti)
  • Vanduo
  • Saldumo: cukraus arba sirupo (klevų, agavų, datulių ir pan.). Aš šį punktą praleidau, nes man patiko gautas gėrimo rūgštumas, todėl ragaukite ir prisiderinkite prie savo skonio!

*Manau atskirus prieskonius puikiai galite pakeisti ir karšto vyno prieskonių rinkiniu

Gaminimo procesas:

  1. Į puodą sudedame spanguoles ir gabaliukais supjaustytus obuolius bei apelsinus. Taip pat kartu sudedame prieskonius ir užpilame viską vandeniu (aš vandens pyliau maksimaliai kiek leido puodo galimybės).
  2. Verdame ant vidutinės ugnies apie 40 min.
  3. Jeigu norisi, nukošiame (t.y. paliekame tik skystį) ir supilame į taures, stiklines ar bet kokius kitus indus!
  4. Geriame šį gėrimą ir mėgaujamės gražiausiomis metų šventėmis kartu su savo artimaisiais!

Jaukų, šiltų ir snieguotų švenčių!