Sezamų pasta viena yra karti ir neskani, o datulės dažnai gali pasirodyti per saldžios, tačiau šis duetas kartu sukuria stebuklą ir skonių harmoniją! Taip paprastai gimsta karamelė, kurią gali kabinti šaukštais užsimiršęs, kad tai ne galutinis patiekalas. Visgi artėja Kalėdos, o mes dar nesugalvojome, ką padovanoti kai kuriems savo artimiesiems, kurie turi viską… todėl šią datulių ir sezamo pastos karamele apgaubiame sūriais krekeriais ir apliejame šokoladu! Štai ir turime rankų darbo dovaną, kuri galbūt atrodo paprastai, tačiau nustebins savo skoniu! 

 

šokoladiniai saldainiai

Štai, kas slepiasi po šokoladu!

šokoladiniai saldainiai

O taip atrodo prakandus!

Gaminimo trukmė: 15-30 min. (priklauso nuo to, kiek saldainių darysite) + laikas šokoladui sustingti

Reikalinga įranga: maisto smulkintuvas su S peiliuku arba blenderis, kuris sugebėtų sumalti datules iki vientisos masės + indas šokoladui ištirpdyti

Reikalingi produktai: 

  • Minkštos ir lipnios datulės be kauliukų (jei naudosite kietesnes datulės, kurios nelimpa ir nėra drėgnos, prieš tai jas apie 10-20 min. palaikykite karštame vandenyje)
  • Sezamų pasta – tahini (100 gramų datulių reiktų maždaug 2 šaukštų sezamų pastos)
  • Sūrūs sausainiai (krekeriai). Aš naudojau elephant krekerius, tačiau tiktų ir grotelių ar riestainių formos tuščiaviduriai krekeriai.
  • Juodas šokoladas be pieno miltelių (tinka šie šokoladai: Pergalės, TAITAU, Laima, Heidi, Rūtos ekologiškas, Vilnius)
  • Druska papuošimui (nebūtina)
  • Aliejaus patepti lėkštę, kad nepriliptų šokoladas (nebūtina, jei žinote geresnį būdą, tada išduokite ir man!)

Tiesą sakant gana sunku yra nutaikyti tikslų kiekį produktų, kad kurių nors po gaminimo neliktų. Jeigu jums užteks kokių 15 saldainių tai pirkite 150 g. datulių (jeigu pirksite su kauliukais, jų prireiks šiek tiek daugiau), plytelę šokolado ir pakuotę krekerių. Sezamo pastos deja šaukštais neparduoda, tačiau ją tikrai galite nesunkiai sunaudoti humuso gamybai! O jeigu liks krekerių ar pasigamintos datulių ir sezamo karamelės, tai šiuos dalykus manau tikrai suvalgysite ir be papildomų priedų! 

Gaminimo procesas:

  1. Jeigu neturime minkštų lipnių datulių, savo turimas nelipnias ir kietas datules pamirkome 10-20 min. karštame vandenyje (vandens reikia pilti tiek, kad datulės būtų apsemtos, po mirkymo iškart jo neišpilkite!).
  2. Nusausintas datules sudedame į maisto smulkintuvą arba blenderį ir sumalame kartu su sezamų pasta (būtinai patikrinkite, ar tikrai datulėse nebeliko kauliukų!). Jeigu masė sunkiai susimala, galite įpilti kelis šaukštus nuo mirkymo likusio vandens. Turėtų gautis vientisa, tiršta lipni masė (viršuje esančiose nuotraukose turėtų matysis, kokios masės reiktų tikėtis).
  3. Gautą karamelę dedame ant krekerio ir uždengiame kitu krekeriu (žr. 2 nuotrauką viršuje).
  4. Ištirpdome šokoladą ir jame atsargiai apvoliojame būsimų saldainių įdarą (t.y. du sausainius sulipdytus datulių-sezamo karamele). Prieš tai būtų gerai pasiruošti lėkštę išteptą aliejumi (tam, kad nepriliptų šokoladas).
  5. Pabaigus šią procedūrą, būsimus saldainius dedame į šaldytuvą ir laukiame, kol šokoladas sustings.
  6. Prieš patiekimą apibarstome druska (nebūtina) ir ragaujame!
  7. Stebimės, kodėl to neišbandėme anksčiau!

 

šokoladiniai saldainiai