Prieskonių tinkamas parinkimas ir derinimas man vis dar dažnai yra iššūkis, todėl labai mėgstu gaminti patiekalus, kurie neturi kažkokio išskirtinio visiems gerai žinomo skonio, kurį reiktų tiksliai atkartoti. Vis dėlto kartais knieti pasigaminti kažką egzotiško ir pakankamai autentiško, todėl užsukus į didesnę (arba specializuotų prekių) parduotuvę retai praleidžiu egzotiškų produktų skyrių. Šioje vietoje per akimirką mintimis gali apkeliauti visą pasaulį ir galiausiai pasirinkti vietą, kurioje norėtum ilgiau užsibūti. Šįkart pasirinkau Tailandą (turbūt todėl, kad buvo nuolaida) ir mano spintelėje netyčia atsirado žaliojo kario pastos. Jei netyčia šis produktas įkris ir į jūsų pirkinių krepšelį, būtinai išbandykite šį improvizuotą žaliąjį karį su tofu! Ypač tiks tokiais atvejais, jeigu norėsite be didelių pastangų savo kulinariniais sugebėjimais nustebinti draugus ar pasiekti kažkieno širdį per skrandį! 

 

Žaliasis karis su tofu

 

Gaminimo trukmė: apie 20 min.

Reikalinga įranga: keptuvė ir puodas

Reikalingi produktai (3-4 porcijoms): 

  • 1 skardinė kokosų pieno
  • 3-4 a.š. žaliojo kario pastos (jų būna įvairių, tikiuosi visos jos tokios pat skanios, tačiau reikalingas kiekis gali skirtis, todėl geriausia skaityti instrukciją arba pasitelkti nuojautą ir savo skonio receptorius. Aš naudojau šią: žaliojo kario pasta)
  • 1 nedidelis pakelis tofu (150 g.)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas (nebūtina)
  • 1 saldžioji paprika
  • maža jauna cukinija
  • šparaginės pupelės (galite naudoti šaldytas, dėkite kiek norisi)
  • Ryžiai! Tradiciškai tailandietiškas karis yra valgomas su basmati arba jasmine ryžiais, na bet naudokite tokius, kokius turite. Tokiam kiekiui žaliojo kario reikėtų apie 200 g. ryžių.
  • aliejaus kepimui (nebūtina)
  • druska (man jos prireikė tik ryžiams, nes pačiam kariui daug skonio suteikė pasta)

Su daržovėmis ir jų kiekiu galite improvizuoti pagal savo šaldytuvo turinį. Puikiai tiks ir brokoliai, morkos, žiediniai kopūstai, žirneliai ar dar kas nors (pasigirkite komentaruose, jeigu atrasite netikėtai skanų derinį!).

Pagrindinė šio recepto formulė daržovės +  kokosų pienas + žaliojo kario pasta 

Gaminimo procesas:

  1. Pradedame virti ryžius (kol jie virs, pasiruošime žaliąjį karį).
  2. Smulkiai supjaustome svogūną ir kitas daržoves (labai skanu, kai cukiniją perpjaunam išilgai per pusę ir po to vėl išilgai dar per pusę ir supjaustom plonom riekelėm, papriką irgi reikėtų spjaustyti plonai šiaudeliais, jeigu reikia pasmulkinam šparagines pupeles). Mažais kubeliais supjaustome tofu. Jeigu skubate, galite pirmiausiai susipjaustyti svogūną ir tofu, tada kol šie ingredientai keps keptuvėje, pjaustysite likusias daržoves (vėliausiai pjaustome cukiniją).
  3. Įpilame į keptuvę šiek tiek aliejaus (nebūtina, jeigu keptuvė neprideganti), pakepiname svogūną ir tofu, kol tofu kubeliai šiek tiek apskrus. Tada sudedame likusias daržoves (cukiniją reiktų dėti šiek tiek vėliau) ir dar šiek tiek pakepiname. Jeigu daržovės pradeda svilti, į keptuvę įpilkite šiek tiek vandens.
  4. Supilame kokosų pieną ir įdedame žaliojo kario pastos. Gerai išmaišome ir paliekame pasitroškinti.
  5. Paragaujame, ar daržovės pakankamai suminkštėjo (man labiau patinka traškesnės), ar netrūksta skonio (jei trūksta, įdedame dar žaliojo kario pastos, kol pasidarys skanu). Skoniams sujungti dažnai padeda ir žiupsnelis druskos!
  6. Patiekite su ryžiais!

Skanių atradimų! Būtinai dalinkites savo įspūdžiais komentaruose (ypač, jeigu atradote itin skanų naują derinį ar būdą, kaip pagerinti šį receptą!).

 

Žaliasis karis su tofu