Nors bolivinė balanda labiau asocijuojasi su Peru nei su Meksika, tačiau kartais visai naudinga virtuvėje laužyti tradicijas išlaikant tradicinį skonį, bet pagerinant patiekalo maistinę vertę! Šios kruopos yra pilnavertis baltymų šaltinis, turintis visas būtinąsias aminorūgštis, daug įvairių mineralų (magnio, geležies, vario, fosforo, cinko ir kt.) ir dar daug kitų stebuklingų galių. Ir svarbiausia, kad įsileidus į meksikietišką čili troškinį bolivinę balandą, jūs tikrai nepakilsite nuo stalo alkani (ir netgi greičiausiai turėsite, ką įsidėti į savo pietų dėžutę rytojaus pietums)! 

Na bet nenusiminkite, jeigu šiuo metu neturite šių kruopų, tačiau labai norite pasigaminti šį patiekalą. Šįkart nieko blogo neatsitiks, jeigu panaudosite ir ryžius, nes juos valgant su pupelėmis taip pat gaunamas reikalingų aminorūgščių komplektas!


Gaminimo trukmė: 25-35 min.

Reikalinga įranga: didelė keptuvė arba puodas storu dugnu

Reikalingi produktai (3-4 porcijoms): 

  • 4 pomidorai
  • 250g. juodųjų pupelių (tinka ir raudonosios kidney beans, kiekis atitinka vieną standartinę skardinę)
  • maža skardinė konservuotų kukurūzų (aš naudojau 212 ml tūrio, galima naudoti ir šviežius ar šaldytus kukurūzus)
  • 1 saldžioji paprika
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas (geriausia raudonasis)
  • 3 skiltelės česnako
  • 100-150 g. bolivinės balandos* (jei įdėsite mažiau, troškinys bus raudonesnis ir skystesnis, o jeigu daugiau – galės pavalgyti daugiau žmonių)
  • 1 didelė morka
  • Kiek tik norisi jalapeno arba trintų ar smulkiai supjaustytų aitriųjų paprikų (tinka ir aštrūs prieskoniai, bet jei nesinori aštrumo galima šį punktą praleisti)
  • druska ir pipirai
  • po šaukštelį rūkytos paprikos ir kumino
  • aliejaus kepimui (galima troškinti ir ant vandens)
  • šviežios kalendros papuošimui (nebūtina)
  • kukurūzinių tortilla traškučių arba tortilijų (būtina tik tuo atveju,jeigu norite valgyti įmantriau)

*Vietoj bolivinės balandos galite naudoti ryžius arba išvis nedėti jokių kruopų į patį troškinį, tik pabaigoje jas atskirai patiekti prie troškinio.

Gaminimo procesas:

  1. Pagal instrukciją nurodytą ant pakelio išsiverdame bolivinės balandos kruopų.
  2. Kol verda kruopos, pasiruošiame daržoves: smulkiai supjaustome svogūną, česnaką, saldžiąją papriką, morką ir pomidorus (juos galima pjaustyti ir stambiau). Jeigu naudosime jalapenus, juos taip pat smulkiai supjaustome.
  3. Ant šiek tiek aliejaus pakepiname svogūną ir česnaką, po kelių minučių sudedame morką, papriką ir pomidorus. Įberiame druskos, pipirų ir kitų prieskonių. Pakepiname/patroškiname 5 minutes, tada sudedame kukurūzus ir virtas bolivinės balandos kruopas (galima jų neįmaišyti į troškinį, o valgyti atskirai). Po kelių minučių sudedame smulkintus jalapenus (ar trintas aitriąsias paprikas), pupeles ir gerai išmaišome. Dar paliekame 5-8 minutes pasitroškinti (geriausia uždengus dangčiu).
  4. Paragaujame, ar troškinio skonis mus tenkina (jei trūksta skonio, pridedame žiupsnelį druskos ir/ar kitų prieskonių), taip pat patikriname, ar daržovės atitinka jūsų skonį (jei norite minkštesnių, galite palikti dar pasitroškinti).
  5. Valgome su kukurūziniais traškučiais arba krauname į tortilijas ir valgome. Puikiausiai galima valgyti ir tiesiog be nieko! Jeigu norime dar daugiau įmantrumo, papuošiame kalendros lapeliais.

Skanios kelionės į Meksiką, pakeliui užsukant į Peru!