Niekada nebuvau didelė sriubų mėgėja, o tai ypač nepatiko mano babai, kuri vaikystėje man visada kartodavo: „jeigu nevalgysi sriubos, susigadinsi skrandį“. Na bet dabar suprantu, kad tradicinės lietuviškos sriubos, kuriose yra daugiau vandens nei daržovių, padėdavo apgauti skrandį ir palengvindavo išgyvenimą ne tokiais ir gerais laikais, kuriais gyveno mūsų seneliai, todėl jie jas taip vertina. Taigi, dabar mes turėtume labiau džiaugtis tuo, ką turime, ir vertinti, kad galime sau leisti valgyti tikrai skanų, vertingą ir įvairų maistą. Šįkart pradžiuginkime save ryškiai oranžine trinta sriuba iš orkaitėje keptų daržovių!Tokios sriubos jau nereikia manęs įkalbinėti valgyti:) 

Labai tinka tomis dienomis, kai tingisi daug laiko praleisti virtuvėje ir dar kažką smulkiai pjaustyti!

Trinta saldžių bulvių sriuba

 

Gaminimo trukmė: 55 min. (30 min. daržovių kepimas orkaitėje, 15 min. virimas, likęs laikas pasiruošimui, trynimui ir pan.)

Reikalinga įranga: orkaitė, puodas, rankinis blenderis arba kokteilinė atspari karščiui (galima sutrinti ir jau pravėsusią sriubą)

Reikalingi produktai: 

  • 1 vidutinio dydžio saldžioji bulvė
  • 1 vidutinio dydžio raudona paprika (nebūtina)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 3 morkos (jeigu didelės 2)
  • 1 litras daržovių sultinio (arba tiesiog 1 l vandens + daržovių sultinio kubelis ar du)
  • druska
  • juodieji malti pipirai
  • 2 šaukštai rapsų aliejaus
  • po 0,5 šaukštelį kumino, cinamono ir ciberžolės. Su prieskoniais ir jų kiekiu galite improvizuoti, jei kažko neturite, tikrai nereikia bėgti į parduotuvę, nes šioje sriuboje pagrindas nėra vanduo, todėl skonį nulemia daržovės. Aštrumui galima įdėti šiek tiek kajeno.
  • Papuošimui ir maistinės vertės padidinimui: žalumynai, sėklos (labai mėgstu lukštentas kanapių sėklas, kuriose yra daug omega 3 ir kito gėrio. Jeigu pasirinksite moliūgų, ar saulėgrąžų sėklas, nepamirškite, kad jas reikia mirkyti, nes kitaip didelė tikimybė, kad jos nebus suvirškintos)

Gaminimo procesas:

  1. Nuskutame morkas ir bulvę (nebūtina) ir nulupame svogūną.
  2. Smagioji šios sriubos dalis yra ta, kad čia nereikia pjaustyti smulkiai daržovių: viską supjaustome stambiai (svogūną ir papriką į keturias dalis, bulvę į keturias arba šešias, morkas į tris).
  3. Sudedame supjaustytas daržoves į didesnį indą (geriausia į puodą, kuriame po to virsite sriubą, kad reikėtų mažiau plauti indų), įpilame aliejaus, suberiame prieskonius (druską ir pipirus taip pat) ir viską gerai išmaišome.
  4. Sudedame daržoves į orkaitę ir kepame 30 min. 180 laipsnių temperatūroje.
  5. Praėjus pusvalandžiui orkaitėje keptas daržoves sudedame į puodą, užpilame litru daržovių sultinio ir paverdame 15 min., kol daržovės suminkštės.
  6. Viską sumalame rankiniu blenderiu arba supylę į kokteilinę (jeigu jūsų turimas prietaisas nėra atsparus karščiui, belieka palaukti, kol sriuba pravės, o po to ją vėl pasišildyti). Paragaujame, ar netrūksta druskos ar dar kažko, ir, jei reikia, ištaisome šią klaidą.
  7. Papuošiame žalumynais ar/ir sėklomis.

Valgome ir džiaugiamės, kaip gerai gyvename!