Humusas gelbėja, kai esi žvėriškai išalkęs ir turi jėgų tik atsidaryti šaldytuvą. Jis taip pat gali tapti sveika ir skania alternatyva nesveikiems vakarėlių užkandžiams (ypač jeigu valgoma su daržovių šiaudeliais). Jo nereikia šildyti, todėl labai patogu neštis į darbą arba vežtis į kelionę.

Nepaisant šių neabejotinų privalumų, mano draugystė su humusu prasidėjo tikrai ne nuo meilės iš pirmo žvilgsnio. Kai kažkada seniai pirmą kartą mama namie padarė humuso, aš jo net neparagavau, na juk kurgi čia valgysi tokį neaiškų bespalvį marmalą. Be to, man kaip geografei, humusas visada asocijavosi su dirvožemiu, o tai irgi nekėlė didelio apetito. Na bet vieną dieną išdrįsau užsisakyti šio patiekalo kavinėje ir jau tada nebebuvo kelio atgal.

Tiesa, pasigaminti namie skanų humusą iš pirmo karto nėra taip paprasta, nes dauguma receptų neatskleidžią visų paslapčių ir tas naminis humusas gaunasi valgomas, bet ne wow. Ilgą laiką galvojau, kad man skanus humusas nesigauna dėl to, kad naudoju konservuotus avinžirnius, tačiau tik neseniai supratau, kad ne avinžirniai nulemia tą skonį, kuris sukelia priklausomybę. Taigi net ir neturint laiko virti ir nulupinėti avinžirnių galima pasigaminti labai skanų humusą! Tereikia nesukčiauti ir netaupyti tam tikrų ingredientų, ką labai dažnai ir pati mėgstu daryti:)

Pasigaminus iškyla naujas klausimas: su kuo valgyti humusą?

  • Su šviežiomis daržovėmis (pvz. šiaudeliais pjaustytomis morkomis, cukinijomis, salierais, agurkais, pomidorais ir pan.)
  • Su orkaitėje keptomis daržovėmis (mano mėgstamiausią derinį rasite čia: orkaitėje keptos daržovės su humusu)
  • Su šviežia šviesia duona, tortilijomis, duonos lazdelėmis ir panašiais miltiniais produktais;
  • Su falafeliais;
  • Kaip padažą buritoms, tortilijoms, suktiniams ir kt. panašiems patiekalams. Taip pat tinka ir sumuštiniuose vietoj sviesto ant duonos (pvz. duona+humusas+avokadas+saulėje džiovinti pomidorai).

O koks jūsų mėgstamiausias būdas valgyti humusą? 

 


Gaminimo trukmė: 5 min

Reikalinga įranga: maisto smulkintuvas arba galingas blenderis (su indu)

Reikalingi produktai:

  • 1 skardinė konservuotų avinžirnių ir keli šaukštai jų skysčio (aquafabos). Galite naudoti virtus avinžirnius ir jų nuovirą.
  • 3 dosnūs šaukštai tahini (sezamo pastos) – būtinai, būtinai, prašau nepraleiskite šio ingrediento!
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus (tinka ir kiti neutralaus skonio aliejai)
  • 1 skiltelė česnako
  • Pusės citrinos sulčių
  • 1 arbatinis šaukštelis kumino (nebūtina, jei norisi galima įdėti ir kitokių prieskonių pvz. rūkytos paprikos ar aštrių prieskonių)
  • žiupsnelis druskos
  • vandens (aš pastaruoju metu tiesiog supilu visą avinžirnių skardinės skystį ir papildomai vandens nenaudoju)

Gaminimo procesas:

  1. Sumetame visus ingredientus į savo turimą maisto smulkintuvą ar blenderį ir viską sumalame iki kiek įmanoma kremiškesnės glotnios masės (jei jūsų turima įranga turi greičio reguliavimo funkciją, malimo pabaigoje naudokite didžiausią greitį). Svarbiausia nepagailėti tahinio, na ir aliejaus, nes šie komponentai duoda labai daug ir paverčia tiesiog trintus avinžirnius į skanų humusą. Vandens ir avinžirnių skysčio (nuoviro) pilame tiek, kad masė nebūtų pernelyg tiršta. Jeigu neplanuojate visko suvalgyti iškart, galite gaminti šiek tiek skystesnį humusą, nes jis šaldytuve stovėdamas šiek tiek sutirštėja.
  2. Sudedame pasigamintą humusą į dubenėlį. Galime papildomai įpilti dar šiek tiek alyvuogių aliejaus (vidury padarius duobutę), papuošti žalumynais, pabarstyti aštresnių prieskonių.

Skanaus naminio humuso!