Ar jums taip nebūna, kad esate 100% įsitikinę, kad kažko tikrai nemėgstate ir nieks neprivers jūsų to valgyti, nors nelabai ir prisimenate, koks to dalyko skonis, o gal net niekada to neragavote? Man taip labai dažnai atsitikdavo vaikystėje, todėl po ilgų spyriojimųsi, kad to tikrai nevalgysiu ir čia yra „FUI“, tekdavo tyliai grįžti į virtuvę ir niekam nematant krautis antrą ar trečią porciją…Dabar tokie momentai nebėra tokie dramatiški, nes spyriojuosi jau savo viduje ir kovoju tik pati su savimi, kad reikia gaminti iš to, ką spontaniškai nusipirkau, ir įtikinti save, kad gal bus skanu ir priprasiu. Paskutinis toks ne visai apgalvotas pirkinys buvo maišelis briuselio kopūstų („juk labai sveika!“). Grįžus iš parduotuvės prisiminiau, kad lyg ir nemėgstu jų. Na bet orkaitė ir skanus marinatas priverčia perreitinguoti savo mėgstamiausių daržovių top 5 ir netikėtai Briuselio kopūstai įžūliai išstumdo visus konkurentus. O jeigu dar šaldytuve rasite gabalą moliūgo, parduotuvėje prigriebsite šiuo metu tikrai pigių granatų ir viską sumaišysite su bolivinės balandos kruopomis, gausite išskirtinio sotumo, skonio ir spalvų rudenines salotas! 

Orkaitėje kepti moliūgai ir Briuselio kopūstai

Gaminimo trukmė: apie 1 valanda, bet virtuvėje praleisite kur kas trumpiau!

Reikalinga įranga: orkaitė, kepimo skarda ir puodas

Reikalingi produktai (3-4 porcijoms): 

  • 500 g. briuselio kopūstų (galite dėti ir mažiau, man tiesiog labai nepatinka nesunaudoti iškart visko, kas būna supakuota)
  • Ketvirtadalis didesnio arba pusė mažo saldaus oranžinio moliūgo (kiekį derinkite prie Briuselio kopūstų kiekio, jų turėtų būti maždaug apylygiai).
  • Nedidelis granatas arba puse didelio (galite dėti mažiau, jei matote, kad bus akivaizdžiai per daug)
  • 150 g. bolivinės balandos kruopų
  • Daržovių marinavimui: druska, pipirai, rapsų aliejus (jis vienas tinkamiausių kepimui), balzaminis actas. Jei neturite balzaminio acto, labai rekomenduoju nusipirkti, nes jis yra tikras atradimas mėgstantiems orkaitėje keptas daržoves! Taip pat galite panaudoti ir kitų savo mėgstamų prieskonių, pvz. baziliko, raudonėlio, čiobrelių ir pan.

Gaminimo procesas:

  1. Nupjaustome briuselio kopūstų galiukus, jei norime perpjauname per pusę (man asmeniškai labai gražu yra maži žali kamuoliukai, kuriuos smagiau valgyti nei puseles, todėl aš renkuosi išlaikyti originalią formą). Nupjaustę moliūgui žievę, jį supjaustome stambiais kubeliais ar kitomis geometrinėmis figūromis.
  2. Briuselio kopūstus ir moliūgo gabalėlius sudedame į vieną didelį indą, apipilame rapsų aliejumi, balzaminiu actu, apibarstome druska, pipirais, kitais savo mėgstamais prieskoniais. Viską gerai išmaišome ir paliekame pasimarinuoti. Marinavimosi laikas priklausys nuo jūsų kantrybės, kuo ilgiau, tuo skaniau, tačiau, jei labai skubate, užteks ir 10 min. (idealiu atveju marinuojame 30-40 min.).
  3. Kol daržovės marinuojasi, išsiverdame bolivinės balandos kruopų (pagal intrukciją ant pakelio). Jei norėsite vėsesnių kruopų ir biresnės tekstūros, kuri labiau tinkama salotoms, galite jau išvirtas kruopas papildomai praplauti šaltu vandeniu.
  4. Pasibaigus kantrybei sudedame jau skonį įgavusias daržoves į orkaitę ir kepame 180-200 laipsnių temperatūroje, kol suminkštės ir šiek tiek paskrus. Pradėkite tikrinti po 30 min. Man dažniausiai prireikia 30-40 min., kad būtų skanu.
  5. Pasiruošiame indą, kuriame maišysime salotas. Suberiame į jį bolivinės balandos kruopas, iškepusius briuselio kopūstus ir moliūgo gabalėlius, granato sėklas ir viską gerai išmaišome. Jeigu jums atrodo, kad kažkurio produkto bus tikrai per daug šiose salotose, galite viso kiekio nedėti, proporcijas derinkite prie savo nuotaikos ir skonio!
  6. Ragaujame ir atrandame naujus skonius!

Skanaus!